Oppskrifter
Kan du koke poteter, kan du også sylte rødbete
Dette er en familieoppskrift, og som med sylteagurken, er også denne fra min farmor i Elvegada. Hun var utrolig flink til å både sylte, safte, hermetisere og ta vare på gode råvarer gjennom vinteren. Klassisk syltet rødbete 3 kg rødbete vaskes og settes over i kokende...
Hvitløken som smelter på tunga
Hvitløksconfit`en smelter på tunga, fordi den har blitt "myknet opp" i gryta. Jeg oppdaget oppskriften i boken til Ine-Janine Johnsen «Eltefritt brød og himmelske kaker». Brødene som står i boka baker jeg veldig ofte. Og du kan gjerne putte disse deilige...
Åse`s rabarbrapai med havregryn
Jeg fristes ofte av gode bilder av mat, og oppskrifter på nettet. Og når jeg kjenner hun som har laget maten, og ber om å få dele oppskriften og bilder, og får ja – Ja, da er det bare å gjøre det. Som denne, som jeg fikk i forrige uke av Åse. Det er nemlig slik at...
Agurk juice
Når du har flere agurkplanter, og de først modnes, så har de en tendens til å modnes flere på en gang. Og hva skal vi gjøre med alle? Drikke de, tenker jeg – agurkjuice er sunn og næringsrik. Og blandet med stangselleri og sitron, er den god på smaken også. Når du...
Sylteagurk fra Elvegada
Gamle konserveringsmetoder er i skuddet som aldri før. Anerkjente restauranter bruker mer og mer tid på å hente råvarer fra naturen, og serverer det uten kunstige tilsettingsstoffer. Unge generasjoner tar i bruk gamle metoder og etterspør oppskrifter som flere trodde...
Gazpacho til hete dager
Iskald og lekker agurksuppe – full av sunnhet og smak. Jeg glemmer aldri da jeg smakte det for første gang. Det må vel være ca 35 år siden, og jeg var på urtekurs hos Grethe Gerharden Træland i Bjørkeliveien. Jeg deltok på et halvdags urtekurs med lunsj inkludert, og...
Rødbetejuice
Rødbetejuice Denne juicen er lekker å se på og knallrød på fargen. Av alle rotgrønnsaker er det rødbeten som har høyest innhold av antioksidanter. Et glass av denne gir deg futt og kraft. Skal du servere den til barn, så ha litt ekstra eplesaft, appelsiner eller rett...
Råkostsalat med rødbete
Jeg digger å blande rødbete med epler. Syntes smakene passer godt sammen. Dette er en variant av den klassiske sur/søte gulrotsalaten, bare at vi gjør den litt mer «festlig» med nøtter. Du kan også gjerne ha i rosiner, som setter en ekstra piff her. Skulle du få noen...
Hvitløksblomsten er en delikatesse
Det er kjempemoro å dyrke hvitløk, men visste du at du egentlig kan høste den to ganger? Ihvertfall om du dyrker hardneck-typen. For det er disse vakre og velsmakende blomster-piruettene som er så gode til pesto, smørdamping eller langtidslagring. Nå er det tiden for...
Hylleblomstsaft
Oppskriften på hylleblomstsaften har jeg fra Margit Vea som har lang erfaring i å holde matkurs, og skrevet flere kokebøker. Hun var også fast spaltist i Aftenposten, og hatt tv programmet «naturlig mat med Margit Vea». Når saften er ferdig er det viktig å fryse den...