Oppskrifter
En hyllest til snittebønnen
Fermentering* er en eldgammel konserveringsmetode som var vanlig før mye ble industrialisert. Dette har fått nytt liv i våre dager. Snittebønner lagt lagvis med salt ville vi i vår moderne verden kalt fermentering, bare at ordet ikke var funnet opp den gangen. For...
Pesto kan også være rød
Vi har lett for å lage grønn pesto, ihvertfall er det ofte det jeg tyr til. Når vi først er i sesongen med gode tomater, er det fint å varriere litt. Server denne pestoen sammen med en god ost, litt oliven, spekeskinke eller pølse, og litt godt brød. Da har du en...
25 kg ulike grønnsakerpå 1m2 på en sesong?
Ti kilo poteter, fem kilo agurker og 22 bunter gulrøtter på en sesong i en pallekarm på 80x120 meter ble det i år. Det krever litt planlegging og tilførsel av organisk materiale, men er ellers enkelt å få til. Ja, det er mulig, for det har jeg dyrket i år. Det er...
«Man tager hva man haver» – kryddersalt
Jeg bruker ordet kryddersalt som fellesbetegnelse, selv om ingrediensene kan være svært mangfoldig. For ingenting er som hjemmelaget kryddersalt. Om du ikke har egen kjøkkenhage, kan du hente urter fra naturen, eller rett og slett lage av det du har for hånden. Av...
Tomatmarmelade av cherrytomatene
Jeg har tidligere skrevet om den deilige kyllingsalaten som serveres på restauranten «Bønder i byen» som Trine Lohne, initiativtaker og eier av «Trine på gården», har laget. Både tomatmarmelade og syltet rødløk er viktige ingredienser i kyllingsalaten på Torvet i...
Syltet rødløk på 1-2-3
Det er lett å huske denne oppskriften fordi forholdet mellom eddik, sukker og vann er 1-2-3. Vi har en restaurant i Kristiansand hvor jeg av og til spiser lunsj, den har det kreative navnet «Bønder i byen». Og personalet er kledd med Felleskjøpets T-skjorter, og maten...
Sylt løs – fennikel
Høsten er for meg syltetid av grønnsaker. Å sylte grønnsaker er et godt alternativ til å fryse, som ofte er det enkleste å ty til. Som barn var syltet agurk og syltet rødbete en selvfølge på middagsbordet, og som voksen har jeg fått sansen for å sylte enda mere, som...
Rabarbrasaft med ananasmynte
Det er mynten og vaniljestangen som setter spissen på denne herlige saften Jeg tyner det jeg kan ut av bær, frukt og grønnsaker. Sesongen er så kort i Norge, at vi må høste og utnytte det vi kan. Som for eksempel rabarbra. Som gjerne kan høstes flere ganger. Mange...
«Soltørkede» tomater
Jeg vet ikke noe jeg dyrker som er så anvendelig og som du kan lage så mye godt av – som av tomater. Og det beste av det hele, mye av det du lager kan du oppbevare og nyte når du ikke lenger kan hente de ferske fra egen produksjon. En av mine favoritter å lage, er...
Småspicy tomatjuice
En hjemmelaget juice har en helt annen smak enn den du kjøper. Siden du ikke får i deg fibrene med juicing, holder det å lage juice et par tre ganger i uken. Jeg digger min nye juicemaskin, en horisontal slowjuicer, den har vært verd investeringen. Denne tomatjuicen...