Er du begeistret for asiatisk mat, er ikke bare koriander en vesentlig del av smakstilsettingen. Både chili og hvitløk, og gjerne også lime, finner du igjen i asiatiske oppskrifter.
Dette er en av mine favorittretter, og hver kan jeg serverer den får jeg «stående applaus», og deler gladelig oppskriften videre. Den passer som forrettt til 4-6 personer, eller sammen med sushi eller andre skalldyr.
Sashimi
Ca 500 gram Salmalaks kuttes i tynne skiver
1 avokado kuttes i ruter
1 mango kuttes i ruter
3 vårløk kuttes i små skiver (bruk ca ¾ del av purren)
1 granateple renses for frø
1 potte koriander
1 dl sesamfrø eller pinjekjerner ristes i pannen
1 lime kuttet i båter
Legg oppkuttet avokado, mango og vårløk på et fat. Ha den oppkuttede salmalaksen oppå. Dryss granateplet, den opphakkede korianderen og pinjekjernene over. Dytt inn limebåtene. Servèr sammen med
Ponzosaus:
1 dl soyasaus
½ lime
½ ss Honning
1 ss Riseddik
2 hvitløksfedd, finhakket
½ chili uten frø, finhakkes
Frisk koriander – en halv bunt
Press ut saften av limen, tilsett de andre ingrediensene og kjenn at smaken «sitter». La den stå og trekke seg i 10 minutter, eller mer.
Jeg pleier å servere sausen ved siden av. Om du velger å helle den over fisken, vil du se at den «kaldkoker» på grunn av syren i limen.
Dyrke koriander:
Koriander er enkel å dyrke. Du kan så den både inne i et drivhus eller på friland. Jeg starter allerede i februar med å så noen i en potte inne i drivhuset. Så flytter jeg den ut, og sår på nytt ute på friland fra april/mai. Det eneste du skal passe på, er å så den ofte nok. Da har du koriander hele sommerhalvåret. Den siste innhøstingen finner sted langt ut i november. Da putter jeg noen tuster i frysen, slik at jeg har til jeg igjen kan høste de neste på vårparten. Lar du den stå ute, vil den sannsynligvis så seg selv også. Og det er også en god grunn til å la den gå opp i blomst. De vakre, tynne hvite blomstene er ypperlige til å pynte opp maten med.