Høsten er for meg syltetid av grønnsaker. Å sylte grønnsaker er et godt alternativ til å fryse, som ofte er det enkleste å ty til.
Som barn var syltet agurk og syltet rødbete en selvfølge på middagsbordet, og som voksen har jeg fått sansen for å sylte enda mere, som fennikel, gresskar og løk. Og jeg har veldig lyst til å eksperimentere med å få til en hjemmesyltet squashblanding.
Smaken av det sursøte har fulgt meg fra jeg var liten.
Så fyll kjøleskapet opp med det aller beste du kan høste nå, og får du for mye: ta med et glass til en god kollega, en venn, til et familiemedlem eller som jeg, som overraskelse til deltakere på kurs hos meg.
Syltet fennikel gir lakristouch i maten, og jeg bruker fennikel i både bakst, vendt i olje, ovnsstekt – sammen med andre rotgrønnsaker, i fiskesuppen, eller skåret i tynne skiver i salaten.
For dette er kjærlighet på glass.
Her er oppskriften til syltet fennikel
- 1 knoll fennikel
- 1 appelsin (saften og skallet)
- 1 ½ dl eplecidereddik
- ¾ – 1 dl vann
- 2-3 spiseskjeer sukker
- 1 teskje pepperkorn
- 5-6 stilker dill
- Sennepsfrø
Klargjør fennikelen ved å ta det meste av toppen av, dele den i to, skylle den og så snitte den fint på et mandolinjern. Putt det oppi et syltetøyglass, hakk dillen og ha den også på.
Resten av ingrediensene skal det kokes lake på. Ha alt i en gryte, gi det et kort oppkok, slik at sukkeret smelter. Hell det straks over glasset og lukk godt. Det skal hvile minst 4 timer, slik at fennikelen tar opp smaken av det andre.
Andre sylteoppskrifter:
Kan du koke poteter, kan du også sylte rødbete