Jeg vet ikke noe jeg dyrker som er så anvendelig og som du kan lage så mye godt av – som av tomater. Og det beste av det hele, mye av det du lager kan du oppbevare og nyte når du ikke lenger kan hente de ferske fra egen produksjon.
En av mine favoritter å lage, er «soltørkede» tomater. Begrepet soltørket blir jo litt feil, men ikke usannsynlig gjelder det også de ferdigkjøpte fra butikken også.
En riktigere beskrivelse av prosessen er vel å si ovnstørket og bakt.
Forskjellen er bare at disse er både selvsådd, egendyrket og hjemmelaget. Ja, til og med frøene er hjemmeavlet.
Jeg liker å lage store porsjoner når jeg først er i gang, dessuten så modnes tomatene så mye nå i juli og august, at de må høstes annenhver dag. Og vi høster mye mer enn det vi kan spise i hverdagen. Så da blir det å forvalte det vi dyrker på best mulig måte.
Mine «soltørkede» tomater er søte og litt seige i smaken, og du verden så mye bedre enn de du kjøper.
Her er oppskriften:
1,5 kg tomater kuttes og legges med kuttsiden opp i en stor skypanne
3-4 spiseskjeer flaksalt has over
1 padron chili (kverne pepper om du ikke har chili)
Et par store kvitløksfedd
Urter etter behag – og mye ! Det gjør susen.
Chili, hvitløk og urter hakkes og has over sammen med saltet.
Ringle over en god olje, jeg bruker alltid Olivier sine oljer.
Olje til å oppbevare tomatene i, hvis du ikke spiser alle på en gang!
Settes i ovnen i 60-70 grader i ett døgn– eller om du har dårlig tid, på 100 grader i 6-7 timer. MED ovnsdøren på gløtt, slik at fuktigheten kommer ut.
Når de er «nesten» tørre – has de over i et glass – som fylles med olje. Holdbar over lengre tid, hvor lenge vet jeg ikke, for disse får ikke stå lenge hos oss.
Det blir et syltetøyglass fullt av 1,5 kg tomater
Jeg bruker tomatene i salaten, på pizzaen, tapas, pasta, sandvich, eller som snack til et glass vin og noen oliven, eller en oliventapenade.
Les her om dyrking av tomaterTomatgleder