Tomatsuppe
Ingenting er som fullmodne duftende klaser med tomater, og du dyrker de i drivhus eller ute på terrassen. Og hjemmelaget tomatsuppe er det ingenting som slår. Har du ingrediensene i kjøkkenhagen eller kjøleskapet er denne suppen raskt laget. Hvis du ikke har hjemmedyrkede tomater, kan du fint bruke boksetomater eller kjøpetomater:
- 1-2 løk surres sammen med et par hvitløksfedd og en liten chili i litt olje.
- Ha oppi ca 1 liter oppkuttede tomater i små terning, pluss en liten potet i små terning, og en neve med urter (bruk det du har – basilikum/løpstikke/oregano/timian
- Ha på 4 dl god kraft
- Tilpass salt og pepper (Tomater er saltkrevende så her kan du kanskje ha opp mot en spiseskje)
Serverer du denne suppen kald, kaller italienerne det for gazpacho
La det småkoke så lenge du har tid, gjerne 1 time. Kjør med stavmikser til du er fornøyd med konsistensen, og ha i en god klunk fløte. Serveres med en klatt rømme, eller valgfritt tilbehør som gjør den enda mer mettende. Suppen er ypperlig å servere kald!
Alle bilder, foto: Victoria Nevland for Kvadraturforeningen, i anledning utgivelse av Byliv – mai 2023.