Denne oppskriften minner meg om mine barndoms søndagsmiddager hos min farmor «Mor i Elvegada», hvor plommer og pærer sto på rekke og rad om høsten, klare til å nytes på vinteren. De smakte himmelsk, og denne oppskriften gjenskaper smaken for meg. Og det beste med det hele – hermetiseringen gjør at de kan stå i åresvis – men disse spises opp i løpet av få måneder hos oss. Garantert.
Jeg har nylig lagt ned tomat på glass, etter Camilla Plum sin oppskrift. Prinsippet er det samme, de hermetiseres inne i stekeovnen. Det som er viktig er at glassene er gullende rene. Det oppstår et vakuum under hermetiseringen, derfor skal du bruke glass med gummiring. Dette er en god oppskrift, som jeg en gang fant i DN. Den er laget av Sverre Sætre. Han er kokk og konditor, og som på Norges landslag vant kokke OL i gull i 2008 og ble verdensmester i 2006. Prinsippet med hermetisering er ganske likt beskrevet i Schønberg Erken sine kokebøker også. Det fine er at det ikke er noen kunstige tilsettingsstoffer, og syntes du det er for mye sukker, kan du redusere det, ev. bruke Stevia.
Du kan gjerne bruke samme oppskrift til nedlegging av pærer, da skreller du de, og deler de i 8 eller 4 på langs, avhengig av hvor store de er.
Jobben her med disse, er å få av skallet, men bruker du en times tid en ettermiddag, er du sikret mange gode desserter.
Ingredienser:
- Ca 150 plommer – eller ca 5 liter
- 2 vaniljestenger, oppsplittet
- 600 gram sukker
- 6 dl vann
- Tynne sitronskiver
- Norgesglass eller andre glass med gummiring.
Legg plommene i kokende vann i ca 1 minutt til skinner begynner å sprekke. Kjøl de ned i kaldt vann – før du trekker av skinnet og legger plommene i et kokt/sterilt hermetikkglass. Jeg pleier gjerne å kjøre de i oppvaskmaskinen rett før de skal brukes.
Sett stekeovnen på 100 grader.
Splitt vaniljestangen og skrap ut frøene. Kok opp stang, frø sukker og vann i en kjele og ta det av platen.
Fyll på med varm vamiljelake til ca 1 cm fra toppen av hermetikkglasset, og legg på en sitronskive.
Lukk glasset skikkelig og la det stå på skypannen med et par liter vann under seg. Ca 75 minutt. Sett det inn i kald ovn, og la ovnen blir kjølig før du tar de ut.
Plommene serveres med lettpisket krem.