På Sørlandet ligger det fortsatt litt snøklatter her og der, men nå går det mot mildvær. Og jeg gleder meg til å grave litt i jorda så fort telen forsvinner. Noe av det første jeg skal gjøre, er å grave opp noen jordskokk og lage suppe. Når jordskokken har fått en vinter, og litt frost på seg, så er den – etter min mening – på sitt beste.
Denne oppskriften har jeg fått fra min søster, som igjen fant den i Kristiansand Avis. Den piskede kremfløten som has i på slutten gjør suppen fluffy og skummet. Ta deg også gjerne tid til å kutte noen tynne skiver jordskokk og steke disse i litt olje. Det er deilig å ha på toppen av suppen – men også godt som snacks – alene.
300 gram jordskokk gjordskokk
300 gram potet
200 gram løk
2 ss olje
8 dl god kraft
2,5 dl kremfløte
1 ts muskattnøtt
2 ts sitronsaft
Salt & pepper
Finkutt jordskokk, potet og løk. Dette surres i oljen på middels varme til det blir mykt, men ikke brunet. Ha på en god kraft, f eks kyllingkraft, om du ikke har det, bruk buljongterning og tilpass det til 8 dl vann.
La alt kokes til det er mørt, og kjør det deretter med stavmikser.
Pisk 2,5 dl kremfløte som has i suppen rett før servering, gi et raskt oppkok.
Smak til med muskattnøtt, sitronsaft, salt og pepper.
Pynt gjerne suppen med jordskokkchips (tynne jordskokkskiver stekt i litt olje), og litt grønt.
Slik dyrker du jordskokk: Jordskokken – til glede vinter og vår
Flere oppskrifter med jordskokk: Jordskokkchips