Jeg kaller dette en blåskjellsuppe, selv om det kanskje ikke er så mye suppe. Nok blåskjell er det i et nett, om du ikke skal servere mer enn tre personer. Du kan jo også lage litt pommes frites ved siden av, så får den franske varianten av Moules Frites. Og så rekker det til et par ekstra personer.
Det er mengden av smør, kremfløte og hvitvin som gjør denne «suppen» ekstra god. Har du fransk estragon i frysen, eller andre urter for den saks skyld, så bruk det i denne retten. Og ikke vær redd for å bruke for mye, gjerne en hel kopp. Det gjør smaken fantastisk.
Og til sist: Ikke glem chili. Hellstrøm`s Piment d`Espelette – en av hans hemmeligheter? har jeg blogget om tidligere. Om du får tak i frø til den chilien, og den eneste chili du skal dyrke, så er det denne.
I Kristiansand har vi Rekoringen som leverer varer hele året. Fra Høvåg kommer det en bil med ferske blåskjell og østers. Blåskjellene er fantastiske, helt ferske, og spesielt på vinteren er de ekstra gode. Jeg digger å lage denne blåskjellsuppen og vi har den ofte i vinterhalvåret.
1 nett med blåskjell
2 dl kremfløte
1 dl hvitvin
1 hvitløksfedd
50 gram meierismør
1 stor løk
Chili d`Espelette (eller annen)
Fransk estragon
Rens blåskjellene, ta bort de som ikke er hele, la kaldt vann renne gjennom dem.
Finhakk løk og hvitløk. Har du tilgjengelig gressløk, løpstikke e.l. ta gjerne det også med. Surr det i meierismør i 2-3 minutter på middels varme. Ha i vinen og la surre videre et par minutter til. Ha så i fløten og blåskjellene. Legg på lokk og la det dampe 4-5 minutter til du ser at alle har åpnet seg. Ta gryten til siden og ta ut noen av blåskjellene, rens de, og legg innmaten tilbake i gryta sammen med de andre skjellene. Strø over chili Pimente d`Espelette og fersk estragon, bruk ev. tørket hvis du ikke har fersk.