Når jeg leser oppskrifter, så er det noen som fanger min oppmerksomhet mer enn andre. Det kan ha ulike årsaker, men oftest er det fordi jeg har hovedingrediensene selv, gjerne egendyrket og lagret slik at det bare å hente de fram. Jeg jakter med andre ord på nye måter å bruke sunne og hjemmedyrkede grønnsaker på. Da jeg leste denne oppskriften, kunne jeg se at smaken måtte bli god. Tomatene, ansjosfiletene, hvitløken, oliven og kapersen og chilien vil gi denne vegetarretten en egen magi. Originaloppskriften ble gjenstand for visse endringer, mens «rammene» ble beholdt. De henkokte tomatene etter Camilla Plum sin oppskrift i boken «Sylt», funker fint i stedet for klasetomater, som det sto i oppskriften. Persillen ble erstattet med sennepsspirer. Løk og hvitløk hadde jeg på lager, og saltet var deilig hjemmelaget urtesalt. Chili – den helt spesielle Piment d`Espelette dyrket jeg i sommer, høstet, tørket og malte den. Spagetti, ansjosfileter, oliven og kapers er noe jeg alltid har stående, fordi det brukes hele tiden i andre sammenheng.
Og her er ingrediensene jeg brukte:
400 gram spagetti
4 ss god olivenolje
2 fedd hvitløk
2 sjalottløk
Litt chiliflak
8-10 små italienske ansjosfileter
4 ts kapers
80 gram sort oliven
1 glass, ca 500 gram henkokte tomater (bruk 500 gram ferske klasetomater hvis du ikke har)
1 ss smør
Masse grønt (persille i den originale oppskriften)
40 gram parmesan
Havsalt og pepper.
Ansjosen merker du ikke, den smelter inn – og løfter retten
Kutt sjalottløk, hvitløk og ansjos i små biter. Om du bruker klasetomater, så kutt opp disse også. Fres så løk og hvitløk blank i oljen, tilsett ansjosen, chilien og la det surre til ansjosen er «oppløst». Tilsett så tomat og kapers og la det putre på medium varme mens du koker spagettien i vann som så vidt dekker den.
Når spagettien er ferdig, har du alt fra gryten over den, rører godt rundt og legger på lokket og lar det dampe, hvis det er noe vann igjen i gryten. Tilsett smør, oliven og det grønne, og vend alt forsiktig. Smak til med salt og pepper og ha et dryss med parmesan på toppen.
Her kan du se en 4 minutters youtubevideo som viser litt av framgangsmåten:
Lykke til!