Oppskriften på denne julesilda har jeg fra den tiden jeg bodde i Oslo og jobbet i reklamebransjen. Og det er ca 43 år siden. Utrolig å tenke på. Hver desember var vi fast invitert til lunsj hos en av mine kollegaer, og alle tok med seg litt. Jeg hadde med meg dansk leverpostei, som ble forsiktig varmet opp, fikk følge av sprøstekt bacon og champignonen. Ciss hadde med seg «Jansons fristelse», for hennes mor var svensk, vertinnen stilte med ribbe, og Anne May hadde med seg sild.
Jeg var ikke så bevandret i «silde-verdenen» den gangen, men da jeg smakte denne, var jeg solgt.
Så bare prøv du også!
Siden den gang har jeg laget den til jul hvert år. Og jeg dobler alltid oppskriften. Da får jeg i tillegg til det vi spiser selv, to mindre glass som jeg gir til noen jeg vet er glad i denne. Ikke få ganger jeg har delt ut oppskriften. Og det som er spesielt med den, er at laken baserer seg på sitronsaft.
Lake:
- Saften av 3 sitroner
- 2 dl sukker
- ½ dl vann
Dette røres ut i en bolle.
- Kutt 1-2 cm brede stykker av 3 kryddersildfileter
- 2 spiseskjeer fersk dill
- 2 små gulrøtter i tynne skiver
- 1 liten rød løk
- 1 liten purre i skiver
- 10 hele pepperkorn hakkes grovt eller knuses litt i en morter
Dette legges lagvis i en bolle. Ha deretter på laken, og la stå på benken i ett døgn i romtemperatur, slik at smaken går inn i grønnsakene og silden. Deretter i kjøleksapet. Holdbar ca 1 uke (jeg har spist den eldre enn det også).
Se gjerne på youtube, hvor jeg lager denne: