Når du dyrker mye chili, er det kjekt å ha litt forskjellige oppskrifter. Ikke bare fryse, sylte, lage olje, tørke eller henkoke. Mange har altfor mye chili akkurat nå, og lurer på hvordan de skal bruke alt. Å lage chilipasta er derfor et godt alternativ til alt det andre.
Jeg sverger til å ha et glass chilipasta i kjøleskapet, da er jeg sikret tilgang når jeg ikke lenger har fersk chili.
Sambal oelek stammer fra Indonesia, og det sies at kokken der nøyes med å proppe chili, eddik og salt i en morter, og simsalabim så har du frisklaget sambal oelek til kveldsmaten. De finnes mange forskjellige oppskrifter med bl.a. ingefær og hvitløk som jeg syntes gjør seg godt sammen med chili. Noen foretrekker også limeskall, det kan du også gjerne ha i, ev. limeblader.
Sambal oelek brukes typisk i asiatiske retter med kjøtt, men den er også god i alle retter hvor du tenker det er naturlig å ha chili i. Jeg bruker den blant annet i gryteretter, men også til pasta og mye annet.
Denne laget jeg til en kyllinggryte som jeg senere vil legge ut oppskriften på.
Hvis du heller din sambal oelek på et rent glass, enten kokt eller rett fra oppvaskmaskinen, og overheller med litt olje, er den holdbar lenge, minst en måned. Jo lenger den står, dess mildere blir den.
Sambal oelek – drivhuset mitt sin egen oppskrift:
- 200 gram rød chili
- 3 fedd hvitløk
- 1 spiseskje brun farin
- Litt revet ingefær
- 1 lime
- 2 spiseskjeer epleeddik
Chiliene vaskes og stilken tas av. Skjær de tvers gjennom. Jeg fjerner noen av frøene, det er opp til deg hvor sterk du vil ha den. Hvitløken hakkes fint. Ha chili og hvitløk i en gryte eller ammen med brun farin, litt revet ingefær, saften fra en halv lime og litt epleeddik. La det koke i ca 20 minutter. Blend det hele med stavmikser så fort det er avkjølet.
Tips: Om du velger å fryse chilien, så hent en og en og putt den hel oppi gryta. Så fisker du den hel ut etter at retten er ferdig.
Andre artikler om chili: Chili må vi ha;
Hellstrøm`s Piment d`Espelette – en av hans hemmeligheter?