Piment d`Espelette er en mild chili. Han snakket varmt om den under sendingene på Instagram i vår, og i boken «Hellstrøms hemmeligheter» er den en viktig ingrediens i flere av oppskriftene. Og Hellstrøm bruker den i pulverform. «Den vil jeg dyrke selv», tenkte jeg.
Det var under nedstengingen av Norge, og tiden etterpå at jeg oppdaget direktesendingen som Eyvind Hellstrøm hadde på Instagram. Hver kveld, samme tid. Man blir fascinert av den enkle måten å presentere maten på, så her gjelder det å ikke gå glipp av en eneste sending. For egen del ble jeg oppriktig lei meg da han sluttet programmet, men så kom han sterkt tilbake med kokeboken senere på høsten 2020.
Vel, i ett av programmene hadde Hellstrøm bl.a. en knivsodd med gourmet-krydderet Piment d`Espelette, som vakte min nysgjerrighet.
Piment d`Espelette er altså en mild chili, paprikatype, og et av de mest ettertraktede krydderne i Frankrike. Den er navnebeskyttet fra byen og kommunene rundt, hvor den kommer fra, og har vært dyrket i generasjoner. Og den er helt essensiell i det baskiske kjøkken. Og det er et dyrt luksusprodukt både i og utenfor Frankrike. Og et meget viktig produkt for alle gourmetkokker.
Dyrking av d`Espelette
Og nå ville jeg ha tak i frøene, for denne ville jeg dyrke selv, og jeg trodde løpet var kjørt for modning av chili når vi var kommet så langt ut på våren 2020 som vi var. Men «den som intet våger – intet vinner». Det vil koste meg noe jord og noen frø, litt vann – tenkte jeg, og gav plantene kjærlig oppfølging i sommer. Og simsalabim, i løpet av september ble det 2 modne og flere umodne frukter klare. De modne til frø og tørking, de andre til fersk bruk.
Og så lærte jeg noe interessant av denne chilidyrkingen, nemlig at det er de minste (og sterkeste) chili`ene som trenger lengst modningstid. #learningbydoing
Bruken av d`Espelette
Den smakfulle chilien brukes i det meste av fisk- og sjømat, samt kjøtt og gryteretter. Har du litt lite av krydderet, så prioriter den maten hvor paprikakrydderet skal være blant de bærende smakene. Espelette paprika brukes er overraskende god også i desserter, og i fransk konfekt er det piment d`Espelette som gjelder.
Og hva gjør man så når man ikke bor i Frankrike, men har lyst på krydderet, og ikke vil dyrke selv?
Jo, først og fremst å få tak i krydderet, det var det enkleste, for det fant jeg i butikken, nærmere bestemt den franske kjeden Olivier, som også har butikk i Kristiansand.
Kokeboken til Hellstrøm`s hemmeligheter
Høsten 2020 kom kokeboken til Hellstrøm, og allerede på side 60 støter du på den første oppskriften, risotto og sjøkrepshaler, hvor det står 1 dryss piment d`Espelette, og senere bruker han krydderet i oppskriftene til både Trippel toast, kamskjell, torsk, med flere. Og Hellstrøm bruker den altså i pulverform.
Så er det mitt inntrykk at han veksler mellom Kajennepepper og dette, så da må vi jo også dyrke kajenne – men det blir en annen historie.
Så takk til Eyvind Hellstrøm som inspirerte meg til å «forske» litt på dette interessante krydderet.