Setter du pris på asiatisk mat? I så fall bruker du sikkert mango chutney fra tid til annen.
Jeg skulle lage en indisk gryterett, og i oppskriften skulle jeg ha mango chutney, og den ville jeg lage selv. For så vidt det er mulig, vil jeg helst lage all mat fra bunnen av, og det har en klar sammenheng med at jeg fikk lov til å bli frisk igjen, etter å ha vært alvorlig syk i 2005.
Når jeg lager maten selv, vet jeg hva jeg har oppi den.
Jeg tror at mange av ingrediensiene som gjør at matvarene holder seg lenge, er kunstige tilsetningsstoffer som ofte fremmer sykdommer vi helst skulle vært uten.
Chutney stammer fra det indiske kjøkken og er meget brukt i asiatisk mat. Lager du en stor porsjon kan den fint holde seg noen uker i kjøleskapet om du har den på skoldet og rent glass. Eventuelt kan du også fryse ned denne i porsjoner.
Ingredienser:
- 1 løk finhakkes
- 2 fedd hvitløk finhakkes
- 1 spiseskje olivenolje
- 1 mango, skåret i terninger
- ½ chili – eller gjær som jeg pleier – ha den hel i gryta, og fisk den hele opp når maten er ferdig
- ½ dl sukker
- 1 vaniljestang uten det inni
- ½ ts støtt kardemomme
- 1 dl vann
Surr løk og hvitløk i en gryte med olje til løkene er klare og møre. Tilsett resten av ingrediensene og la det simre til chutneyes er mør og har den rette konsistens.
Oppskriften gir ca 3 dl.
Serveres til indisk mat – eller rett gode gryteretter.