Jeg har tidligere skrevet om den deilige kyllingsalaten som serveres på restauranten «Bønder i byen» som Trine Lohne, initiativtaker og eier av «Trine på gården», har laget. Både tomatmarmelade og syltet rødløk er viktige ingredienser i kyllingsalaten på Torvet i Kristiansand, i tillegg til kyllingen forøvrig, som er confitert. Jeg fant en dansk oppskrift på tomatmarmelade, og konfererte med Trine før jeg testet den. Litt vann var det hun ba meg korrigere med. Vaniljestangen og sitrusen er det som gjør susen her. Forøvrig var tomatmarmeladen en av Trines signaturretter hos «Trine på gården». Og jeg har ingen planer om å konkurrere eller starte produksjon, men er glad for å lage mye forskjellig og variert av tomatene mine. Og takknemlig for at Trine så raust deler sine kunnskaper med oss.
Og ja, den ble akkurat slik jeg håpet.
Denne passer også supert til ost, vilt, kjøtt, patè, leverpostei, kjøttpudding, og sikkert mye mer.
Tomatmarmelade
- 650 gram solmodne cherrytomater
- 2 dl rørsukker, eventuelt kan du erstatte noe av sukkeren med agavesirup
- 1 sitron (saften og finrevet skall) (jeg juicet en hel sitron, dermed ble alt med unntatt steinene som jeg tok ut)
- 1 vaniljestang
- Litt vann – ½ – 1 dl (I hvert fall om du bruker «tørre» tomater)
Tomatene vaskes og halveres. Ha de i en tykkbunnet gryte og tilsett sukkeret og la det stå i gryta i ca 2 timer. Tilsett øvrige ingredienser. La det koke lenge (minst en time). I begynnelsen frigis vann, og etter hvert koker marmeladen inn og får en jevn konsistens. Massen blir til ca halv mengde. Pass på at den ikke svir seg på slutten, det skjer veldig fort.
Jo rødere tomatene er, altså modne, jo mindre sukker.
Her kan du lese mer om tomater, og få flere oppskrifter: