Med fennikel slår du to fluer i en smekk: Både de oppsvulmede bladene i bunnen er fantastiske i matlagingen, høst den før den går den i stokk, gjør den det – så nyt det også. Den er nydelig med sin limegrønne farge og de vaiende, fjærdusklignende grønne bladene som pynter opp både i kjøkkenhagen og i bedet.
Knollfennikel er en ettårig grønnsak, hvor det vi spiser er de oppsvulmede bladene i bunnen av planten. Den kan bli kjempehøy hvis den får gå i stokk, og ligner veldig på dill, bare at denne er så mye mer mektig.
Fennikel er ganske uproblematisk å dyrke, da den er lite mottakelig for skadedyr.
Kanskje på grunn av den sterke anisduften? Det er vel nettopp derfor det er smart å sette fennikel innimellom andre grønnsaker. Jeg innbiller meg at den holder skadedyrene unna, uten at jeg har en sterk forskning å basere det på.
Fennikelen vokser sakte i begynnelsen, men så – plutselig i løpet av forbløffende kort tid, er den klar, og det er da du skal høste. Den går raskt opp i stokk, og det er derfor en stor fordel å dyrke den på våren og høsten. Det er en av de grønnsakene jeg sår jevnlig, med 4-5 ukers mellomrom. Sett nye frø 1. august, så har du utover. Og følg endelig med, hvis du vil bruke grønnsaken, og ikke bare ha den til pynt i blomsterbedet. Og gi den vann!
Knollfennikel er en undervurdert grønnsak, etter min mening. Jeg bruker den på salaten, sylter den, har den i fiskesuppa, til lyst kjøtt, i paien, sammen med rotgrønnsaker i skypanna eller stekepanna. Og etter at jeg blogget om dette, har også fått tips om å bake den i ovnen, sammen med hvit fisk, eller pakke den inn i folie sammen med meldonsalt og olivenolje og gulrøtter, og ha den på grillen. Den gjør seg også godt i potetstappe, kokes da med potetene og blandes inn i stappa til slutt.
Og hele fidusen med fennikel er å skjære den i meget tynne, tynne skiver, det gjør du best med et mandolinjern, som er ideellt til å høvle med. Og er den for bred, kutter du den på langs først og så høvler på tvers. Og mitt siste tips om fenikkelen er å bruke rota også, den er på størrelse med en liten gulrot, og du tilbereder den som andre rotgrønnsaker.
Oppskrift