Dette er en familieoppskrift, og som med sylteagurken, er også denne fra min farmor i Elvegada. Hun var utrolig flink til å både sylte, safte, hermetisere og ta vare på gode råvarer gjennom vinteren.
Klassisk syltet rødbete
3 kg rødbete vaskes og settes over i kokende varmt vann som er saltet som til potet. NB! Du skal ikke skrelle rødbetene, og vær klar over – at de «blør» hvis du ikke behandler de nennsomt. Jeg pleier å klippe av «rotskjegget», og ellers er de ganske grove når de går i gryta. De skal jo skrelles etterpå! Kokes som poteten. Deretter skrelles den, dvs at skinnet «glir av» når du holder de under kaldt vann. Bruk hansker hvis du ikke vil bli veldig rød på hendene dine.
Kutt opp rødbetene (gjerne med en grønnsakskniv med rifler), og ha det på varme og rene Norgesglass. (For å være sikker på at de er helt rene, koker jeg opp glassene, da er de også varme når jeg har over rødbetene).
Mens rødbetene koker, lager du laken:
0,6 liter farin og 0,6 liter eddik has i en gryte, og vi lar det koke i 5 minutter. Kutt deretter opp rødbetene. Jeg har investert i en god rotkniv, da får du også de klassiske «stripene» på rødbetene. Sammen med 1 spiseskje karve skal eddiklaken helles varmt over de oppkuttede rødbetene.
Jeg bruker rødbete til mye: tartaren, fiskepuddingen, søndagsmiddagene, persesylta, plukkfisken – bare for å nevne noe.
Her kan du lese om dyrking av rødbete: Rødbete – roten til alt godt
Andre oppskrifter: