Jeg fristes ofte av gode bilder av mat, og oppskrifter på nettet. Og når jeg kjenner hun som har laget maten, og ber om å få dele oppskriften og bilder, og får ja – Ja, da er det bare å gjøre det. Som denne, som jeg fikk i forrige uke av Åse.
Det er nemlig slik at rabarbraen godt kan høstes flere ganger. At du ikke skal høste den etter St Hans, er ikke riktig. Det riktige er at du skal klippe den helt ned da, gi den en skikkelig runde med ny næring (gjerne husdyrgjødsel), og så la den komme opp igjen. Og da høster du helt nye stilker. Det er nemlig de gamle stilkene som er trenete og lite egnet til spising fordi de har blitt for gamle.
Her er Åse sin gode og sunne rabarbrapai, basert på havregryn
Det er en svensk variant av smuldrepai, og lages derfor ikke som en vanlig pai hvor vi starter med deigen i bunnen av paiformen. Her starter vi med å legge rabarbraen i en smurt paiform.
Ca 350 gram rabarbra – vasket og renset
150 gram smør
2 dl havregryn
2 dl hvetemel
2 dl sukker
½ dl fløte
½ dl sirup
½ ts bakepulver
Legg rabarbraen i en smurt paiform. Smelt smøret i en kasserolle og rør så inn de øvrige ingrediensene. Ta så blandingen over rabarbraen og stek paien på 175 grader i 25 minutter.
Server paien lunken med vaniljeis, pisket vaniljekrem eller vaniljekesam.
Dyrke rabarbra: Rabarbra
Andre oppskrifter: