Iskald og lekker agurksuppe – full av sunnhet og smak. Jeg glemmer aldri da jeg smakte det for første gang. Det må vel være ca 35 år siden, og jeg var på urtekurs hos Grethe Gerharden Træland i Bjørkeliveien.
Jeg deltok på et halvdags urtekurs med lunsj inkludert, og vi ble servert denne som avslutning på kurset.
Og den kalde gazpacho (Ja, du kan lage den av tomater også – og andre gode grønnsaker!) smakte fortreffelig etter flere timer i skinnende sol. Grethe serverte den sammen med godt smør og bakerovnsbakt brød. Og bordet var dekket i rødt og grønt, så typisk Grethe`s grønne gleder.
Hun tipset meg senere om ca oppskriften, og jeg mener å rekonstruere den slik:
2-3 små ferske løk
2-3 fedd hvitløk
En neve urter
Smør til steking
1 ½ stor agurk eller 3-4 snackagurker
God kraft, ca ½ liter liter
En god klunk med fløte
En klatt rømme til å ha i suppen ved servering
Salt og pepper
Purre, løk, hvitløk, chili og masse urter surres i meierismør. Agurken med skallet – og sammen med kraften og fløten kjøres i foodprosessor, sammen med det andre som er surret og blitt kaldt. Suppen settes kaldt til den skal serveres.
Server suppen iskald, gjerne i en annen bolle, omgitt av is. Ha i en god klatt rømme, ringle litt god olje over, og pynt med blomster, urter eller hva du har.
Om du syntes suppen er for tynn, kan du gjerne tykne den med en kokt potet. Putt den da sammen med det andre i foodprosessoren.
Agurktid – her kan du lese om hvordan du dyrker agurk
Oppskrifter: