Hyll er sjeldent noe man dyrker, de kommer bare av seg selv. Og av alle blomstringene på våren, som kirsebær, frukttrær og syriner så er det hylleblomsten som kommer til slutt. Og den blomstrer rundt St Hans.
Deres blekhet – er ikke hvit, men fløtefarget som en knipling.
Hylleblomsten dufter som en muskatt, og du kan bruke den til så mye mer enn saft. Rist blomsten fri for støv eller udyr, ikke legg den i vann, da mister den mye av kraften, duften og smaken. Ta bort det meste av den grønne stilken, jeg pleier å klippe den opp. Da har jeg samtidig kontroll, om det skulle være noen småkryp igjen der.
Og hva annet kan vi bruke hylleblomsten til? Jo, det er nesten bare fantasien som setter grenser. Bruk den som krydderurt og fyll for eksempel hele kyllingen med blomstene. Eller fyll fisken om du baker den i papir, eller legg kjøttet på en seng av hylleblomster når du steker i leirgryten. Bruk de oppklippede blomstene som dryss på salaten, på jordbærene, isen, desserten. La drikkevannsmuggen få følge av noen gode buketter i vannet. Bruk den mens du har den.
For oppskrift på : Hylleblomstsaft