Til denne suppen kan jeg gå rett ut i kjøkkenhagen og hente alt, med unntak av kraften. Kraft «samler» jeg om vinteren, og har alltid masse i frysen. Kraft fra persesylten og fårelåret til jul, fra kylling og høns, og ikke minst gode steker som jeg alltid steker under lokk de første timene, på en seng av grønnsaker/suppekvaster fra kjøkkenhagens overflod om sommeren. På den måten får jeg overskudd av kraft. Og den bruker jeg til alle suppene.
Så godt som alt blir hentet i kjøkkenhagen, i bunn og grunn også kraften
· 1 løk, finhakket
· 3 fedd hvitløk, finhakket
· 1-2 chili (smak til da de har ulik styrke)
· Frisk koriander
· 2-3 spiseskjeer høytral olje
· Litt paprika
· 1/ 2 kg gulrøtter
· 2 poteter
· 9 dl god kraft
· Salt og kayenne pepper
Tilbehør:
· 150 gram bacon i tynne skiver
· En neve mandler
· 4 spiseskjeer rømme eller Creme fraiche
· Basilikum eller andre friske urter
Skrell gulrøtter og poteter, og skjær opp i jevnstore biter. Gjør det samme med løk, hvitløk og chili. Hakk den friske korianderen.
Ha oljen i en liten gryte og tilsett løken. La den frese et par minutter til løken er blank og myk, og tilsett deretter hvitløk, chili og krydder. La det surre i et par minutter og tilsett deretter kyllingkraft (eventuelt buljong eller utblandet fond), gulrøtter og poteter. La det koke i 20-25 minutter, til grønnsakene er møre og fine.
Kjør grønnsaksblandingen til en glatt suppe med en stavmikser eller blender (vær forsiktig slik at du ikke brenner deg). Smak til med salt og kajennepepper.
Mens grønnsakene koker steker du baconskivene sprø i en tørr stekepanne eller i stekeovnen (se tips nedenfor). La dem renne av på litt kjøkkenpapir, og brekk dem deretter opp i mindre biter.
Server suppen rykende varm, med en klatt creme fraiche, knasende sprøtt bacon, hakkede mandler og friske krydderurter. Nytes umiddelbart.
Flere oppskrifter? Gulrotjuice med ingefær og mynte
Pannestekt gulrot: Rett fra kjøkkenhagen og på bordet
Her kan du lese om dyrking av gulroten : Gulroten fortjener mer enn bare å bli kokt