En munnfull potet
Nygrodd, kokt potet
Finhakket rød charlottløk
Rømme
Lodderogn
Kutt potetene i ca 2 cm tykke biter, legg på et fat. Ha på en teskje med rømme, en teskje med loddrogn, og på toppen finhakket løk, gressløk, toppløk eller hva slags løk du liker best selv. God på tapasbordet, som kveldssnacks, en liten forrett eller apetittvekker før maten.
Dillstuede poteter
5 store poteter kuttes i terninger og kokes 15 minutter. Smelt 1 ss smør og rør inn 1 spiseskje mel. Spe med melk til du får en tykk hvit saus. Ha i potetene, masse dill, salt og pepper. Serveres lunken.
Ferskpotetsalat med kapers
Kokt potet, sorizopølse og tomater gjør denne salaten til mer enn en salat, og kombinasjonen med den litt salte kapers og vinägrettdressingen minner meg om varme sommerdager i Italia. Og det beste av det hele: alt er hjemmedyrket, med unntak av pølsen og kapersene.
4-6 porsjoner
1 kg kokte og nygrodde poteter
4 tomater (gjerne ulike farger)
Rød charlottløk i tynne skiver
250 gram chorizopølse
4 spiseskjeer kapers
Litt salvie
Litt salat
Vinägrett
½ dl god olivenolje
2 ts dijonsennep
4 ts vineddiuk
Pepper, litt akasiehonning (ev sukker)
Visp sammen alle ingrediensene til dressingen. Del potetene på et vidt fat, skjær tomater og løk i tynne skiver, og ha resten av ingrediensene på. Salt og peppre.
Frittata
Kombinasjonen av potet, tomat, italiensk pølse og basilikum gjør denne «bondeomeletten» til ekstra god. Stek den gjerne på forhånd, og kutt opp i passe porsjonsbiter og legg på tapasbordet eller ta med på tur.
400 gram kokte ferske poteter
200 gram chorizo
6 egg
Salt & pepper
200 gram cherrytomat
En neve basilikum
½ løk og 2 fedd hvitløk
Skjær potet og chorizo i skiver og stek sammen med løk, hvitløk i en ildfast panne eller gryte. Hell av fettet. Pisk eggene, krydre og hell eggemassen over potetene, pølsene og det andre. La det være middels varme og Legg på lokk og la eggemassen stivne. Ca 10 minutter. Kan også nytes kald, oppskjært i båter, og settes på tapasbordet.
Tilbake til Dumme bønder – de største potetene?