Det finnes en hau med forskjellige typer salater å dyrke. Fra de bitre Cikori til Issalat, og romanosalat. Og alt imellom. Med smaker som er veldig forskjellige: Søte eller bitre. Du kan dyrke salater med crunch og nøttesmak. Og så finner du de i mange forskjellige farger, paletten i grønnsakriket er stor: Gule, grønne og hvite – brune, plettede, og røde med grønne striper. Ja sågar gule med malingklatter, med sjiraff og tigerstriper. Å dyrke forskjellige salater er viktig, vi bruker de forskjellig.
Så det gjelder å finne sin egen favoritt, og satse på de du liker best.
Mestringsfølelsen er stor når det gjelder å dyrke salat, for bare fire uker etter å ha sådd, er den høsteklar, salathodene fulle av sunnhet og styrke. Man kan spise og spise, men fire uker etter dette igjen vil de gå i stokk – og da blir de bitre og uspiselige. Derfor er det et viktig poeng å så noe hele tiden, det vil si: Jeg sår noen få frø av mine favoritter en gang i måneden. Jeg har en «huskeregel» på å putte tre fire frø i ei potte hver måedsskifte fra februar og utover. Da vet jeg at jeg har salater på ulike stadier, og jeg slipper å få 20 salathoder ferdig samtidig.
Ruccola, orientalsk blanding, hjertesalaten/romanosalaten «little Gem» og issalat – grønn eller lilla. Så bruker jeg de til forskjellig formål. Og noen ganger blander jeg. Ruccola MÅ jeg ha til den hjemmebakte pizzaen – den tar jeg på etter at bunnen er stekt, sammen med en god skinke, eller jeg lager ostebruchetta av den. Orientalsk blanding og «little Gem» er to salater som jeg sår tidlig i bøtter og potter i drivhuset allerede i februar. Den siste – issalaten – er kjempegod med rømme til, og som tilbehør til grillet fisk, som laks f eks.
Under finner du noen av mine oppskrifer, flere blir lagt ut etter hvert.