Det er ekstra stas og motiverende å dyrke urter når du bruker noe av alt det gode!
Det gir overskudd og energi å dyrke, og vanskelig er det heller ikke. Det handler om å begynne med det som er enklest, og lære etter hvert. Sol, næring og vann, er det mest elementære. Og nå som urtene er kommet godt i gang, er det viktig å huske å høste av alt det gode. Noen har sag til meg at de ikke helt hva de skal bruke urtene til, da svarer jeg, prøv deg fram. Her skal du få noen tips på bruken, ellers – ønsk deg en urtebok eller google deg fram til bruken.
Av urtene nå kan du lage både urteolje og urteeddik, urtesalt og urtesmør. Du kan bruke de i marinader og i salater, i stekt mat og i kokt mat, lage te og putte det i dufteposer og legge i klesskapet. Og ikke minst, høst og putt i frysen, og ha til vinteren.
Prøv deg fram, og finn din egen favorittblanding. Smaken er jo så forskjellig.
Urter skal høstes mens de ennå er «nye», derfor skal du klippe og høste hele tiden. Og om du ikke får brukt alt så grav det ned i jorden ved siden av busken, det blir til god næring igjen. Og så må du ha noen bed som du ikke høster av, men for synets og luktens skyld: Kryptimian er nydelig som steinbedsplante og tiltrekker seg bier og andre innsekter. Et bed med salvie kan få lov å stå og blomstre, lavendelen dufter herlig, og er flott sammen med roser, gressløkblomstene egner seg i buketter, blomstene minner om strandnellik. Kattemynte, eplemynte, eau-de-cologne-mynte lukter alle deilig, og er flott å ha i buketter. Og går den i blomst, så bruk blomstene i maten.
Oppskrifter: «Man tager hva man haver» – kryddersalt, Guacamole med koriander,