Denne deilige grønnsaken vil trives – hvis du bare vet dette.
Rabarbra er barndomsminner, tenk å kunne bruke bladene som parasoller og gjemme seg under den, eller putte en stilk i en kopp med sukker og suge på den.
Rabarbra trives best i komposthaugen med nok fuktighet i jorden.
Rabarbra er et must i enhver hage, og trives best i komposthaugen, et livgivende og kjølig sted. Så skjuler den komposthaugen og gir den skygge. Rabarbra tåler også en del skygge, bare ikke hele dagen. Sørg for at den får nok fuktighet og masse gjødsel, dekk den derfor med gressklipp e.l., så kan du høste deilig fra den i mange år.
Beregn minst halvannen m2 til hver plante. Bruk den til marmelade, saft, syltetøy, pai, suppe, eller grøt. Mulighetene er mange.
Mange tror at rabarbra ikke kan høstes senere enn juni. Og det henger sammen med at de første stilkene som kommer blir trenete etter hvert som ukene går. Derfor bør vi alltid høste ned alt fra rabarbraen. På våren i flere omganger ja, men i siste runde i juni, ta alt. Gi så planten en par gode spader med husdyrgjødsel, legg bladene oppå, og la den vokse noen uker. Så kan du høste om igjen i slutten av juli eller begynnelsen av august. Hvis de gamle stilkene helt fra våren blir stående på planten, er de trenete, og ikke gode.
Rabarbra høster jeg gjennom hele sommeren
Og husk når du skal plukke stilkene, rykk de til deg, ikke kutt de av. Ved å rykke de til deg, får du med den nederste delen av stilken, som er det aller beste på hele rabarbraen.
Oppskrifter:
Åse`s rabarbrapai med havregryn