Om drivhuset

Tomatene mine
I år har jeg sådd forskjellige typer tomater. Felles for noen av dem, er at jeg har plukket frø fra fjorårets tomater og tørket dem i vinter. De andre har jeg kjøpt fra bl.a. en frøforhandler i Sverige.

Tigertomatene kommer opprinnelig fra Ryfylke. En venninne av meg har hytte der, og vi deler interessen for kortreist mat og hjemmedyrking. I fjor handlet hun hos den lokale ”torv”handleren og kom over noen tomater som ikke bare var spennende i utseende, men også utrolig gode på smaken. De heter Tigertomater, fordi de designmessig kan minne om en Tiger. En pose med tigertomater fra Marit ble til deilige salater i 2011 og spenstige nye tomatplanter i 2012. Hederplanten går selvsagt til Marit.

Tiger bifftomater er nok en variant av samme familie. På et lokalt grønnsakstorv i Juan le Pins (Provence/Frankrike), i fjor, kom jeg over disse spennende tomatene, og måtte bare kjøpe de. Testet smaken, som var utrolig god, skrapte ut frøene inni – la de på noen servietter og brakte det hele med hjem til Kristiansand.

Røde bifftomater fra Juan le Pins er dyrket fram på samme måte som over. De er en planteart som er høyere og tynnene. Siden vi var så heldige å få bo i min brors leilighet, går hedersplanten til hans svigerfar som dyrker tomater i drivhuset sitt, men foreløpig ikke har vært på utenlandstur til sin datter&svigersønn. En smak av Frankrike får han derfor gjennom denne planten, når han om noen uker forhåpentligvis kan høste av denne.

”Mine” tomater, kaller jeg disse. Jeg vet ikke helt hvor jeg har fått tak i disse opprinnelige plantene fra. For tre år siden delte jeg ut en del planter uten at jeg hadde merket de. Det lærte jeg av i ettertid. Men heldigvis var Randi våken nok til å spørre meg utpå høsten hva de het, for de var så søte og gode på smaken. ”Ta noen frø: du skraper ut de små frøene inni og legger på litt bakepapir, tørker de et par tre uker, og pakker de bort i en liten pose.” Dette gjorde Randi og sådde selv sine egne tomatplanter i fjor. Jeg var så heldig å få et par av disse, og passet selvsagt godt på å få gjort det samme selv. I år har jeg hatt ca ti-tolv planter av disse, og Randi, som i år ikke har sådd de, får tilbake sine egne arvinger.

Gule plommetomater: Disse har også sin egen historie. Jeg kaller de for CPH etter at mine døtre og jeg var på restaurant den 19. februar 2011 i København og hadde en deilig lunsj. Disse gule små plommetomatene var de søteste tomatene jeg hadde smakt, og jeg tenkte med en gang at de ville være spesielt gode til XXXXXXXXXXX. Derfor ble det frø der også – den gangen på en liten tøyservietter og puttet i toalettvesken. Oppskriften på XXX finner du her (og selvsagt kan du bruke andre tomatsorter også).

Stiklinger fra Rosmarinen
Disse små rosmarin-stiklingene tok jeg i påsken i fjor. Det er svært enkelt, ”moren” hadde blitt en stor og flott rosmarinbusk etter oppholdet i drivhuset hele vinteren  Den blomstret veldig bra, og i etterkant var det på tide å klippe det ned, og gi det litt ny jord. De avskårne stilkene stikkes rett og slett i ny jord (gjerne 2-3 stykker i hver potte). En hyggelig vertinnegave.

rosmarin

Til venstre er stiklingene, fotografert i påsken 2012  Til høyre en blomstrende rosmarin, februar 2013.